Arkiv

Löshundjakt erkänns som kulturarv

24 jun 2020Jakten med lös hund har gamla anor i Sverige och har använts av såväl allmoge som adel. Nu har jaktformen, genom Svenska Kennelklubbens och Jägareförbundets gemensamma arbete, kommit med på listan över immateriella kulturarv i Sverige.

Att jaga med lös hund har under lång tid varit en självklar jaktform i Sverige och har bland annat givit upphov till en grupp hundraser – stövarna. Det har dock funnits en oro för att denna jaktform i framtiden inte kommer vara lika självklar. Svenska Kennelklubbens jakthundskommitté har haft frågan som ett prioriterat område under en längre tid. För omkring ett år sedan lämnade man in ett förslag till Institutet för språk och folkminnen om att löshundsjakten ska finnas med på listan ”Levande traditioner”, som är en förteckning över immateriella kulturarv i Sverige. Att finnas med på listan är ett krav för att kunna ansöka om komma med på Unescos världsarvslista, vilket är nästa steg i det pågående arbetet.

– Det är en styrka att löshundsjakten nu finns med på listan över kulturarv den dagen jaktformen börjar ifrågasättas, säger Britt-Marie Dornell, tidigare ordförande i SKKs jakthundskommitté..

Läs mer…


2020

Mittkampen avgjord!

I år har Mälardalens och V-Dals Beagleklubbar inbjudit alla klubbar i Region Mitt till en tävling om bästa harhund under ett tvådagarsprov på respektive hemmaplan. HAR-SM´s regler gällde. Syftet var att skapa nyttiga aktiviteter då det vanliga Regionstävlingen ställts in, liksom flera ordinarie tävlingar därefter under säsongen pga Covid-19. Varje klubb fick anmäla två tävlande. Ett KM inom respektive klubb fungerade som kvaltävling för att bli uttagen till Mittkampen. Deltagande tävlande i Mittkampen blev: J Släntens Lukas (Leif Karlsson, Hallstavik) MBIk, J Hebbelyckans Zvea (Robert Lindström, Västerås) MBIk och J SE CH o NO VCH Swed Pack´s Riddare Hangover (Christer Saarnak, Arvika) VDBK. Tävlingarna gick över två dagar i Enköpingstrakten (MBlk) samt Arvika/Charlottenberg (VDBK) 2-3/11 2020.
I båda områdena (Uppland och Värmland) rådde svåra förhållande med regn och blåst. Tre duktiga och yngre hundar lyckades dock få till vardera ett fint prisdrev på hare. Till detta adderades för en del extra minuter i nya drev.
Prislista:

  1. Släntens, Lukas (MB), 67,9 p. Uppf. Ragnar Tauson
  2. Swed Pack´s Riddare, Hangover (V-D), 58,8 p. Uppf. Ewa Svedare/Anders Riddaregard
  3. Hebbelyckans, Zvea (MB) 45,0 p. Uppf. Andreas Herbertsson

Värmlanddals Beagleklubb gratulerar Christer Saarnak och hans ”Sixten” till ett bra resultat och en hedrande andra plats i tävlingen.
Vi vill även tacka Mälardalens Beagleklubb för ett bra och trevligt samarbete.

Patrik Rolandsson Värmlanddals Beagleklubb

OBS! Bilden är från tidigare äventyr.

%d bloggare gillar detta: